In de islam is het gebed voor de overledene, bekend als Salaat al-Janazah, een van de meest gerespecteerde en belangrijke rituelen. Het is een manier om respect te betuigen aan degenen die ons zijn voorgegaan in de dood en om Allah's genade en vergeving voor de ziel van de overledene te zoeken. In dit artikel zullen we Salaat al-Janazah verkennen, de betekenis ervan binnen de islam en hoe dit gebed wordt uitgevoerd.
"Salaat" betekent gebed, en "Janazah" verwijst naar de begrafenis of het lichaam van de overledene. Salaat al-Janazah is een collectief gebed dat wordt aangeboden voor een moslim die is overleden. Het is een manier om Allah's zegeningen en vergeving te zoeken voor de ziel van de overledene en om steun en troost te bieden aan de rouwende familie en gemeenschap.
Salaat al-Janazah heeft verschillende doelen en betekenissen:
Salaat al-Janazah verschilt in enkele opzichten van de reguliere dagelijkse gebeden (Salat). Het wordt in groepsverband uitgevoerd en bestaat uit vier takbirat (het verheerlijken van Allah) met specifieke recitaties en smeekbeden tussen elk ervan.
Het gebed is verdeeld in de volgende stappen:
Het gebed wordt gewoonlijk uitgevoerd in de buurt van het graf van de overledene, voorafgaand aan de begrafenis. Het kan ook worden uitgevoerd in een moskee of op een andere geschikte locatie.
Salaat al-Janazah is een belangrijk onderdeel van de islamitische traditie, en het benadrukt de nadruk op barmhartigheid, solidariteit en het geloof in het hiernamaals. Het herinnert moslims eraan om te bidden voor degenen die zijn overleden en om na te denken over het tijdelijke karakter van het leven op aarde.
De Profeet (vzmh) zei: “Voor degene die deelneemt aan het gebed van een overledene, is de beloning evenveel waar als de berg van de Oehoed.” Wanneer je deelneemt aan de begrafenis, dan is je beloning 2 keer zoveel waard als de berg Oehoed.
De beloning voor het gebed echter, komt alleen voor hen die het bidden. Uit de hadiets blijkt dat Profeet Mohammed (moge Allah’s vrede en zegeningen met hem zijn) sterk de nadruk heeft gelegd op de verrichting van het djanaazah-gebed en dat hij zijn metgezellen aanspoorde om begrafenisceremonies bij te wonen. Elke moslim man hoort zijn best te doen om zijn plicht jegens de overledenen te vervullen.
Vrouwen mogen een djanaazah-gebed meebidden, op voorwaarde dat zij uit het zicht van mannen kunnen staan (bijvoorbeeld in de vrouwenruimte van de moskee). Ze gaan echter niet mee naar de begrafenis zelf.
Het bidden voor de overledene is een daad van liefdadigheid en mededogen die door de islam wordt aangemoedigd. Het herinnert gelovigen eraan om zorg te dragen voor degenen die ons zijn voorgegaan in de dood en om de zegeningen en beloningen van Allah te zoeken door middel van gebed en genade. Het is een daad van aanbidding die diep gewaardeerd wordt binnen de islamitische traditie en die de liefde en de barmhartigheid van Allah benadrukt.
Laat je inspireren door onze verhalen en tips voor een onvergetelijke Umrah ervaring. Ontdek de heilige plekken en leer meer over de Umrah.
Mis geen enkele aanbieding! Meld je aan en profiteer van speciale kortingen en wordt als eerste geïnformeerd als er annuleringen of overgebleven plekken zijn
Bij Hajar Umrah Reizen staan we voor je klaar. Onze experts helpen je bij het plannen van jouw reis, van visumaanvraag tot hotelkeuze.
+31 (0)85 060 4047
Bezoekadres: Zuid Koninginnewal 6,
5701 NT Helmond (op afspraak)
KVK : 63153521
IBAN : NL71 RABO 0303 3730 67